< pääsivulle
  < Urheilu Suomessa


> Johdanto
> Terveysliikunnasta urheiluun
> Urheilu järjestäytyy
> Suomi urheilun suurvaltana - Paluu arkeen
> Helsingin olympiakisat 1952
> Urheilu osaksi viihdeteollisuuttaTeksti: Pekka Honkanen
© Finnica 2003< pääsivulle


URHEILU JÄRJESTÄYTYY

1900-luvun alkupuolella lajien kirjo kasvoi ja urheilussa siirryttiin järjestäytyneeseen kilpaurheiluun. Kansainvälisen olympiakomitean perustaminen paroni Pierre de Coubertinin toimesta 1894 ja ensimmäiset nykyaikaiset olympiakisat Ateenassa 1896 saivat järjestäytymiseen vauhtia myös Suomessa.

Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto, SVUL, perustettiin jo vuonna 1900, mutta sortokauden vaikeat olosuhteet vaikeuttivat varsinaista toimintaa. Vasta suurlakon jälkeen vuonna 1906 toiminta sai vakituiset muodot ja synnytettiin uusi SVUL.

Jo vuonna 1896 oli perustettu Suomen Naisten Voimisteluliitto ja Suomen Palloliiton toiminta alkoi 1907. Ruotsinkieliset urheiluseurat perustivat oman järjestönsä, Finlands Svenska Gymnastik- och Idropttsförbund, jo 1912 ja työväenliike perusti Työväen Urheiluliiton heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen 1919.

Kun Suomen Olympialaisen komiteankin syntysanat oli lausuttu jo 1907, voidaan todeta urheilun järjestäytyneen ja toiminnan saaneen vakituiset muodot nopeassa tahdissa 1900-luvun kahtena ensimmäisenä vuosikymmenenä.


Urheiluhullu kansa - 10xsuomalaisuus