< pääsivulle
  < Suomalaiset kansallispuvut


> Kansanpuku ja kansallispuku
> Kansallispuku tänään
> Kansallispuku - kansainvälisen muodin ja kansanomaisen juhlapukeutumisen perilllinen
> Muuttuva kansallispuku
> SanastoTeksti: Leena Holst
© Finnica 2003


KUVAT (ylhäältä alas):

· Saikan Manta, rajattu. A.Reinholmin akvarelli, 1880, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
» Katso kuva kokonaisena [550x374]

· Mouhijärven naisenpuku noin vuodelta 1830. U.T.Sirelius: Suomen kansallispukuja I. Kuvia ja ohjeita käytäntöä varten. Vihko on julkaistu 1921.
» Katso kuva kokonaisena [550x392]

· Mouhijärven kansallispuku. Helmi Vuorelma Oy:n kuvasto vuodelta 1982.
» Katso kuva suurempana [550x198]

· Mouhijärven kansallispuku. Helmi Vuorelma Oy:n kuvasto vuodelta 1991. Puvun malli on Suomen kansallispukuneuvoston tarkistama.
» Katso kuva suurempana [500x337]
< pääsivulle


MUUTTUVA KANSALLISPUKU

Kansallispuvut ovat kokeneet satavuotisen historiansa aikana monenlaisia vaiheita. Muoti, kauneuskäsitteiden muuttuminen ja käsityön arvostuksen vaihtelu ovat tuoneet muutoksia kansallispukuihin. Puvuista on syntynyt eriaikaisia, toisistaan poikkeavia versioita. Tämä on johtanut tarkistuksiin, joissa kansallispuvut on pyritty palautta-maan mahdollisimman tarkoin esikuva-aineistoaan vastaaviksi.

A.Reinholmin akvarelli, 1880, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Saikan Manta Mouhijärveltä

A.O. Heikel teki Tyrvään seudulle tutkimus- ja keruumatkan, johon A. Reinholmin akvarelli (1880) liittyy. Kuvatun puvun osat ovat Suomen kansallismuseon kokoelmissa.Mouhijärven naisenpuku noin vuodelta 1830. U.T.Sirelius: Suomen kansallispukuja I. Kuvia ja ohjeita käytäntöä varten. Vihko on julkaistu 1921.Mouhijärven naisenpuku noin vuodelta 1830

Akvarelli on tehty taiteilija Toivo Vikstedtin ateljeessa ja se kuuluu vihkon muiden kuvien ohella Kustannusosakeyhtiö Otavan arkistoon. Esikuvana oli sama pukukokonaisuus, joka oli jo esitetty Reinholmin akvarellissa. Vihkossa annettiin suppeat tiedot puvun valmistamiseksi.

Mouhijärven kansallispuku. Helmi Vuorelma Oy:n kuvasto vuodelta 1982.

Mouhijärven kansallispuku

Helmi Vuorelma perusti Lahteen 1909 kutomon, josta kehittyi vähitellen maan johtava kansallispukujen valmistamo. Helmi Vuorelma Oy on julkaissut koko toimintansa ajan kansallispukukuvastoja, jotka antavat selkeän kuvan maamme kansallispuvuista ja niiden muutoksesta.Mouhijärven kansallispuku

Mouhijärven kansallispuku. Helmi Vuorelma Oy:n kuvasto vuodelta 1991. Puvun malli on Suomen kansallispukuneuvoston tarkistama. Muutos kansallispuvuissa sai pukujen käyttäjät pohtimaan, minkälaisia olivat pukujen esikuvat, kansanomaiset juhlapuvut. Suomen kansallispukuneuvosto on tarkistanut osan olemassa olevista kansallispuvuista esikuva-aineistoaan vastaaviksi. Tarkistustyö on tapahtunut pukujen taustayhteisöjen pyynnöstä.

Mouhijärveläinen Häijään koulupiirin asukasyhdistys oli tämän puvun tarkistuspyynnön takana.

Mouhijärven tarkistettu kansallispuku on Vuorelman tuotannossa ja sen kuvastossaan esittelemä puku kuuluu Suomen kansallispukuneuvoston mallipukukokoelmaan. Puku on tällä hetkellä nähtävänä Jyväskylässä Suomen käsityön museon perusnäyttelyssä. Sen kanssa ovat esillä osa esikuvavaatekappaleista, jotka on lainattu näyttelyyn Kansallismuseosta sekä yksi esimerkki aikojen kuluessa valmistetuista Mouhijärven kansallispuvuista.