FT Teppo Vihola
S Ä Ä S T Ö P A N K K I R Y H M Ä N    L O P P U V A I H E E TSäästöpankkiryhmä ja sen keskusrahalaitoksena toiminut Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki ajautuivat vakaviin vaikeuksiin 1990-luvun alussa harjoittamansa aggressiivisen kilpailun ja yltiöpäisen toimintapolitiikan vuoksi. Liikepankki-statuksen omannut SKOP otettiin Suomen Pankin haltuun 19.9.1991, jonka jälkeen alkoi spekulaatio SKOP:n ja koko säästöpankkiryhmän kohtalosta.

Yhdyspankki-Unitas teki valtiolle tarjouksen SKOP:n ostamisesta vuonna 1992, ja kauppa edellytti toteutuakseen itsenäisiin aluesäästöpankkeihin jakautuneen hajanaisen säästöpankkileirin kokoamista yhdeksi kokonaisuudeksi: SKOP sinänsä ei ollut mielenkiintoinen kaupan kohde, mutta sen toiminta keskusrahalaitoksena kiinnosti Yhdyspankkia.

Kauppaneuvottelujen edellyttämät säästöpankkileirin kokoamistoimet aloitettiin vuoden 1992 alussa. Säästöpankkeja painostettiin hankkeen taakse tekemällä niille selväksi, että valtion apu vaikeuksissa oleville säästöpankeille kanavoidaan perustettavan Suomen Säästöpankin kautta, ja koalition ulkopuolelle jäävät eivät voi saada valtion avustusta pankkikriisissä. Unitas edellytti ostotarjouksessaan, että Suomen Säästöpankki saadaan aikaan syyskuun alkuun mennessä vuonna 1992. Lopullinen sopimus jättisäästöpankin muodostamisesta saatiin aikaan 21.9.1992.


"SÄÄSTÖPANKKIRYHMÄSTÄ
JÄI JÄLJELLE VAIN RIPPEET"Suomen Säästöpankkia perustettaessa säästöpankkiväki tahtoi säilyttää säästöpankkiryhmän, ja perustajat uskoivat valtion tukevan Suomen Säästöpankkia suurissa vaikeuksissa. Fuusioituneitten säästöpankkien joukossa oli useita erittäin suurissa vaikeuksissa olevia pankkeja mutta myös pankkeja, joiden asiat eivät olleet aivan toivottomassa jamassa. Yhdistämällä koko kentän voimat säästöpankkilaiset uskoivat voivansa pelastaa vanhan arvokkaan suomalaisen rahalaitosryhmän.

Toisin kuitenkin kävi. Jo Suomen Säästöpankin perustamista seuranneena vuonna 1993 Yhdyspankki-Unitaksen johdolla koottiin konsortio muista suomalaisista rahalaitoksista, ja tämä ryhmä teki tarjouksen koko Suomen Säästöpankin terveen liiketoiminnan ostamisesta. Valtio oli suurissa vaikeuksissa kansainvälisen laman ja suurtyöttömyyden edessä, ja siksi valtio hyväksyi muiden suomalaisten pankkien ja pankkiryhmien tekemän tarjouksen. Kauppa julkistettiin 22.10.1993 ja Suomen Säästöpankin toiminta päättyi. Sen konttorit jaettiin yksityiskohtaisen sopimuksen mukaisesti kilpailijoiden kesken ja vanhasta säästöpankkiryhmästä jäi jäljelle ainoastaan rippeet: ne säästöpankit, jotka eivät suostuneet liittymään vuonna 1992 perustettuun Suomen Säästöpankkiin.KIRJALLISUUS:

Saukkomaa, Harri, Paha pankki. Kertomus Suomen Säästöpankin lyhyestä elämästä ja nopeasta kuolemasta. Ja petoksesta. Keuruu 1994.

Vihola, Teppo, Rahan ohjaaja. Yhdyspankki ja Merita 1950-2000. Jyväskylä 2000.

 

pankkihistoriaa -sivulle

etusivulle