-
- Kansallispuku -
-Keskisuomalaiset kansallispuvut Kansallispuku -
-
Kansallispuku
-
-
-
Kansanpuvut

Kansanpuvut ovat kansan eli maalaisväestön ja kaupunkien alempien yhteiskuntaluokkien käyttämiä vaatteita, joissa usein oli alueellisia tai paikallisia erikoispiirteitä. Yksittäinen kansanpuku on ollut yksilöllinen ajallisten, paikallisten ja funktionaalisten peruspiirteidensä rajoissa. Kansanpuku ei ole ollut muuttumaton, tosin muutokset ovat yleensä tapahtuneet hitaasti.


Kansallispuvut

Kansallispuvut perustuvat 1700- ja 1800-luvuilla käytössä olleisiin alueelle tyypillisiin kansan juhlavaatteisiin. Kansallispuvut ovat eräänlaisia tyyppiesimerkkejä alueensa perinteisestä juhlapukeutumisesta tiettynä aikakautena. Yksittäisissä kansallispukumalleissa ei tule täysin esille kansanpuvuille ominainen juhla-asujen vaihtelumahdollisuus, mutta viime aikoina on tarkistettaessa jo olemassa olevia kansallispukuja ja luotaessa uusia pukuja pyritty entistä enemmän ottamaan pukuihin vaihtoehtoisia vaatekappaleita.

Kansallispukututkimuksesta vastaa Suomen kansallispukuneuvosto. Sen tehtävinä ovat jo olemassa olevien kansallispukujen tarkistaminen, uusien kansallispukujen kokoaminen, kansallispukukulttuurin, tutkimus-, dokumentointi-, koulutus- sekä julkaisu- ja neuvontatoiminnan edistäminen. Kansallispukuneuvoston toiminnan aikana syntyneet uusien ja tarkistettujen kansallispukujen mallipuvut on valmistettu kansanomaisilla työtavoilla perinteisistä materiaaleista. Suuri osa tuosta mallipukukokoelmasta on deponoitu Suomen kansallispukukeskukseen Jyväskylään.

-


TAUSTAA KESKISUOMALAISILLE KANSALLISPUVUILLE

KESKI-SUOMEN KANSALLISPUKU
HANKASALMEN KANSALLISPUKU
JÄMSÄN KANSALLISPUKU
KARSTULAN MIEHEN JA NAISEN KANSALLISPUVUT
KEURUUN KANSALLISPUKU
KUHMOISTEN KANSALLISPUKU
LAUKAAN KANSALLISPUKU
PIHTIPUTAAN KANSALLISPUKU
SAARIJÄRVEN KANSALLISPUKU
SYSMÄN JA LUHANGAN KANSALLISPUKU
UURAISTEN KANSALLISPUKU
VANHAN KORPILAHDEN NAISEN JA MIEHEN KANSALLISPUVUT
VIITASAAREN KANSALLISPUKU


Lähteet ja kirjallisuuttaTeksti: Ritva Hänninen
Toteutus: Päivi Hintsanen
© Finnica 2002

Kansallispuku
-