-keskisuomalainen teatteri
  << PÄÄSIVU       Keskisuomalaisen teatterin puolitoista vuosisataa:     Jyväskylän Kansannäyttämö <<     8/12     >> Jyväskylän Ylioppilasteatteri  
Jyväskylän Huoneteatteri

Jyväskylän Huoneteatteri toi absurdin teatterin Keski-Suomeen. Huoneteatteri perustettiin vuonna 1958, ja se on alusta saakka pelottomasti seurannut avantgardistista linjaansa. Teatteri on saavuttanut mainetta ja kunniaa koti- ja ulkomaisilla areenoilla, ja Suomessa Huoneteatteri on (toistaiseksi) palkituin harrastajateattereista. Moni teatterin ammattilainen on aloittanut tällä näyttämöllä: Kalle Holmberg, Jukka Sipilä, Ritva Oksanen (Piilikangas), Päivi Akonpelto; myös kaupunginteatterissa ohjaajana työskentelevä Anne Saastamoinen (esim. Savijalkatähti, 1995). Huoneteatterilaiset ovat kiertäneet esiintymässä ympäri maata ja maailmaa täysille katsomoille. Japani, Neuvostoliitto, Norja ja Ruotsi ovat tulleet valloitetuiksi; nuoret ovat solmineet yhteyksiä italialaisen Perugian ja saksalaisen Potsdamin kanssa.

Huoneteatteri on vuosien varrella joutunut muuttamaan useaan kertaan. Taloudelliset suhdanteet ovat vaihdelleet, mutta ohjelmiston tinkimätön linja on pitänyt. Vahva koti- ja ulkomainen (Beckett, Ionesco, Williams) draama on kerännyt katsojia myös maakunnan rajojen ulkopuolelta. Teatterinaisten tuki on monesti ollut korvaamatonta. Luottonäyttelijöitä ovat vuosien varrella olleet mm. Sirkka Penttinen, Matti Rantatalo ja Anna-Kaisa Rita. Teatterissa on koko sen olemassaolon ajan työskennellyt teatteriperhe, jonka jäsenet ovat puhaltaneet yhteen hiileen.