-keskisuomalainen teatteri
  << PÄÄSIVU       Keskisuomalaisen teatterin puolitoista vuosisataa:     Jyväskylän Kaupunginteatteri: Uuden talon aika <<     5/12     >> Työväen Teatterin vaellusvuodet  
Vireää keskisuomalaista harrastajateatteritoimintaa

Suunnitelmallinen kulttuurihallinnon rakentaminen tapahtui maassamme 1960-luvun lopun ja 1980-luvun alun välisenä aikana. Kulttuurilautakuntia ja kulttuurisihteerin virkoja perustettiin ympäri Keski-Suomen kuntia. Aluetoimintakokeilut paljastivat Jyväskylän ja muun maakunnan välisen ristiriidan: kaupunki maksoi Jyväskylässä sijaitsevien maakunnallisten tai maakunnallisina pidettävien kulttuurilaitosten menoista n. 70 %.

Kanavateatteri Nuorisoseuraliikkeen piirissä syntynyt harrastajateatteritoiminta elää Keski-Suomessa edelleen voimakkaana. Maakunnassa on noin kuusikymmentä harrastajaryhmää, joista puolet kuuluu Keski-Suomen harrastajateatteriyhdistykseen. Voimallisia teatteripitäjiä ovat perinteisesti olleet Saarijärvi, Laukaa ja Hankasalmi, mutta harvassa lienee sellainen maakunnan kolkka, missä ei kesäisin näyteltäisi. Ohjelmisto on useimmiten kevyttä ja kansaan menevää; silti vaikkapa Kuusan Kanavateatteri ja Mahlun Nuoriseura ovat tuoneet laadukasta kotimaista draamaa katsojien iloksi (esim. Heikki Luoman käsikirjoittamat Vieraas maailmas ja Joki virtaa - maa pysyy).

Harrastajaryhmät ovat tottuneet jakamaan niukkuutta: budjetti on olematon ja saadut avustukset ovat tärkeä tulolähde. Jyväskylässä avustukset jaettiin vuoteen 1988 asti kaupunginvaltuuston päätöksellä, jolloin poliittiset ryhmittymät tukivat omia suosikkejaan. Vuodesta 1989 lähtien rahoista on päättänyt kulttuurilautakunta, joka tarkistaa teatterin taloudellisen tuen tarpeen ennen varojen myöntämistä.Kuvassa:
Kuva Kanavateatterin esityksestä, Heikki Luoman kirjoittamasta ja Erkki Kauppisen ohjaamasta näytelmästä Vieraas maailmas. Sitä esitettiin kesällä 2001 ja 2002. Kuvassa Armas Loponen (Jaakko Myllylä) antaa pyöräkyytiä neiti Saastamoiselle (Taina Lamberg).