-keskisuomalainen teatteri
  << PÄÄSIVU       Keskisuomalaisen teatterin puolitoista vuosisataa:     Teatteriyhdistys Kulissi <<     11/12     >> Teatterin lika puhdistaa katsojan  
Uusia ryhmiä syntyy

Uusien harrastajaryhmien syntyyn 1980-90 -lukujen taitteessa on vaikuttanut osaltaan Jyväskylän Ylioppilasteatterissa Peltolan ja Hurmeen aikana alkanut voimakas liikehdintä. Yhteistä ryhmille on ollut pyrkimys taiteellisesti korkeatasoisten esitysten tekemiseen ja uusien, ryhmän keskuudesta nousevien tekstien esittämiseen. Harrastajateatteria tehdään intohimoisesti ja ilman palkkaa: yleensä vain ohjaajalle maksetaan. Ryhmät kouluttavat jäseniään määrätietoisesti ja tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen teatterityöskentelyyn.

Muuramessa on näytelty vuodesta 1988 saakka. Murmuu-teatteri perustettiin edellisenä vuonna kulttuuritoimen järjestämälle teatterikurssille osallistuneen innokkaan joukon voimin. Esityksiä tehdään niin lapsille (Mestaritonttu ja Taikavuoren vangit, 1995) kuin aikuisillekin (Niskavuoren Heta, 1996; Riemurahat, 2001). Korpilahdessa alkoi kesäteatteritoiminta jo vuonna 1969, jolloin ensimmäisenä esityksenä nähtiin Sotamies Jokisen vihkiloma. 1980-luvun alussa toiminnassa tapahtui selkeä murros, kun ohjelmistovalinnat tulivat taiteellisesti kunnianhimoisemmiksi (mm. Runar ja Kyllikki, 1986).

Korpilahden kesäteatterin linjanmuutokseen vaikuttanut ohjaaja Jussi Luukkonen perusti vuonna 1986 "oman" teatterin.

Ad*Astra on alusta saakka tuottanut tasokkaita esityksiä kaikenikäisille teatterinystäville (Markiisitar de Sade, 2000; Taikuri OZ, 2001).

Pahnanpohjimmaiset Teatteri Pahnanpohjimmaiset syntyi 1990-luvun alkupuolella Jyväskylän yliopiston draamapedagogiikan opiskelijoiden aloitteesta. Skaala laajeni vähitellen lastenteatteria laajemmalle, ja viime vuosien menestyksekkäitä esityksiä ovat olleet mm. Hämähäkkinaisen suudelma sekä Välkky ja Pölkky. Pahnanpohjimmaisten ohjaaja-käsikirjoittaja Mirka Seppänen on jatkanut teatterin omaleimaista linjaa (mm. Juodaan kahvit ja rauhotutaan, 2001).

Improvisaatioteatteri Joo Jyväskylän yliopiston draamakasvatuksen opiskelijat perustivat vuonna 1998 Improvisaatioteatteri Joo:n. Joo on esiintynyt 30-50 esityksen vuosivauhtia ympäri Suomea. Teatterin ohjelmistossa on lyhyiden improjen lisäksi ollut pitkiä improvisoituja näytelmiä vuodesta 1999 lähtien.

Teatteriyhdistys Tritonus perustettiin vuonna 1995. Yhdistyksen tavoitteena on ollut tuottaa laadukkaita teatteriesityksiä, jotka "koskettavat, herättävät keskustelua ja inspiroivat". Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Tuija Elina Honkanen on musiikin ja teatterin ammattilainen, joka on ohjannut tai kirjoittanut suuren osan esityksistä. Kutakin tuotantoa varten sävelletyllä musiikilla on ollut keskeinen merkitys Tritonuksen produktioissa. Yhdistys pyrkii tekemään yhteistyötä erilaisten kumppaneiden kanssa: Suomen Pipliaseuran kanssa tehtiin Elämysmusikaali Matteus (1999), jota on esitetty ympäri maata. Jyväskylän Yliopiston Sinfoniaorkesterin kanssa tehdyistä produktioista tuorein on musiikkinäytelmä Näky marraskuulta 2001.

Panu Pitkäsen ja Mäki-Matin teatterilaisten esitykset ovat tuoneet harrastajakenttään iloa ja teatterileikin notkeutta. Pitkäsen ja nuorten itsensä yhdessä käsikirjoittamat ja Pitkäsen ohjaamat esitykset (mm. Rakkauden katiska, 2001) ovat saavuttaneet yleisön jakamattoman suosion. Lokakuussa 2001 perustetun Teatteri Kartanon ensimmäisenä ensi-iltana nähtiin Kuokkalan kartanossa joulukuussa 2001 Lasse Heikkilän runojen pohjalta Balladi Ihantalasta. Esityksen ohjasi jyväskyläläisen teatterin moniottelija Jussi Myllymäki. Tuorein tulokas keskisuomalaisen teatterin kentällä on teatteriryhmä Peräkammari, jonka esityksissä (mm. Alkemia, 2002) näkyy monen eri taiteen alan osaaminen.Kuvissa:
AdAstra, Win Wells: Gertrude Stein ja seuralainen. Ohjaus Anne Saastamoinen. Kuvassa Pauliina Siekkinen (vas.) ja Annukka Töyri. Kuva Mikko Ijäs.

Pahnanpohjimmaiset: Lokki 2002. Ohjaaja Jari Tuononen. Kuvassa Riku Keskinen ja Katriina Vikström sekä Johanna Kangas ja Perttu Leinonen. Kuva: Jari Määttä.

Improvisaatioteatteri Joo. Sami Siltala, Mika Terävä, Janne Länsitie, Reetta Jokinen, Krista Koivula.