Wattin höyrykoneTeollisuuden vallankumoukseksi nimitetty ilmiö alkoi 1700-luvun puolivälissä Englannissa, jossa tehtiin lukuisia tekstiiliteollisuuden tuotantokykyä lisääviä keksintöjä. Nämä nostivat englantilaisen tekstiiliteollisuuden aivan uudelle tasolle ja alalla syntyi massatuotanto, jonka kanssa käsityöläisten oli mahdotonta kilpailla. Merkittävä keksintö oli myös James Wattin vuonna 1769 patentoima höyrykone, josta tuli teollisuuden peruskäyttövoima noin puoleksitoista sadaksi vuodeksi.

Vuonna 1839 Englannin teollisuudessa oli käytössä noin 15 000 höyrykonetta, kun vastaavasti Ranskan teollisuudessa oli 3000 höyrykonetta ja Saksassa 1000. Suhde kuvaa hyvin maiden teollistumisen astetta, eli Englanti oli ylivoimaisessa johdossa teollistumisen suhteen.

Teollinen vallankumous levisi Manner-Eurooppaan vasta 1800-luvun alkupuoliskolla: alueen valtioista ensimmäinen oli Belgia jo vuoden 1825 jälkeen. Yhdysvallat, Ranska ja Saksan valtiot kokivat teollisen vallankumouksen vasta 1870-luvulla, eli suunnilleen samaan aikaan, kun Suomessa moderni suurteollisuus otti ensimmäisiä askeleitaan.


takaisin artikkeliin

artikkelit ja tietoiskut

etusivulle