-
Keski-Suomi
 -

   
    puh 014-626 851
    finnica@jkl.fi
    >> lisää

<< RAHOITTAJAT -SIVULLE   << FINNICA - KESKI-SUOMI PÄÄSIVULLE  

[sivun sisällöstä vastaa VR]  

 -
VR Osakeyhtiö - Junalla Keski-Suomesta

Pendolino Jyväskylän vanhan aseman edessä Keski-Suomen matkustajaliikenne on kehittynyt myönteisesti viime vuosien aikana. Tällä hetkellä Jyväskylä on Suomen viidenneksi vilkkain kaukoliikenteen asema, jolla asioi lähes 1 miljoona junamatkustajaa vuodessa. Uudistuvan junakaluston myötä junien matka-aikoja on pystytty nopeuttamaan, ja joulukuussa 2002 valmistunut matkakeskus liittää eri liikennemuodot yhteen toimivaksi matkaketjuksi parantaen siten huomattavasti joukkoliikenteen kilpailukykyä.

Eniten Jyväskylästä tehdään junamatkoja Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle. Mm. Kuopiosta Helsinkiin matkaavat Pendolinot liikennöivät Jyväskylän kautta. Lisäksi Jyväskylästä on hyvät yhteydet itään Pieksämäen suuntaan sekä länteen Haapamäen ja Seinäjoen suuntaan. Jyväskylän maine opiskelijakaupunkina näkyy junien matkustajarakenteessa, jossa opiskelijoiden osuus on keskimääräistä suurempi. Myös liike- ja asiointimatkustajat ovat ottaneet omakseen nopeutuneet junavuorot.

Jyväskylän Matkakeskuksen asemalaituriJyväskylän Pendolino-liikenne alkoi 22. lokakuuta 2001. Jyväskylästä Helsinkiin on kaksi nopeaa vuoroa aamulla ja lisäksi yksi iltapäivällä. Helsingistä Jyväskylään pääsee yhdellä aamuvuorolla ja yhdellä iltapäivän vuorolla. Matka-aika Jyväskylän ja Helsingin välillä nopeutuu kesällä 2003 kolmeen tuntiin.

Jyväskylän matkakeskus on ensimmäinen kokonaan uudeksi yhteisterminaaliksi rakennettu kokonaisuus. Siinä yhdistyvät joukkoliikenteen eri matkustusmuodot, ja vaihtaminen kulkuneuvosta toiseen on vaivatonta ja nopeaa. VR Henkilöliikenne toimii vuokralaisena samoissa tiloissa Matkahuollon kanssa. Yhteiset asiakas- ja lipunmyyntitilat ovat nykyaikaiset ja avarat, ja junamatkustaja saa vaivattomasti tietoa jatkoyhteyksistä ja aikatauluista. Myös autojen ja polkupyörien pysäköinti on suunniteltu matkakeskuksen välittömään läheisyyteen. Matkakeskuksessa on lisäksi monipuoliset ravintola- ja kahvilapalvelut sekä mm. kuntosali.

Poikkirataa pitkin Jyväskylästä Haapamäelle ja edelleen Seinäjoelle kulkee tällä hetkellä neljä päivittäistä junavuoroa. Kyseisellä rataosalla on tarkoitus liikennöidä lähivuosien aikana uusilla kiskobusseilla, joita on tilattu kaikkiaan 16. Ensimmäiset kiskobussit toimitetaan VR:lle vuonna 2005.


Pendolino Oriveden ja Jämsän välillä Yhteystiedot:

VR Osakeyhtiö
VR Henkilöliikenne
Hannikaisenkatu 20
40100 JYVÄSKYLÄ
VR Puhelinpalvelu 0307 20 900

K U V A T :
Pendolino Jyväskylän vanhan aseman edustalla
Jyväskylän Matkakeskuksen asemalaituri
Pendolino Oriveden ja Jämsän välillä -

 -

Y R I T Y S E S I T T E L Y
 -