edellinen | seuraava | huviksi ja hyödyksi
S u o m e n    v i i m e i n e n
s i i p i r a t a s l a i v a
E l i a s    L ö n n r o t


Ensimmäisen Elias Lönnrot siipirataslaivan tilasi ja omisti Adolf Törngren. Laiva rakennettiin vuonna 1865 Tampereella ja se toimi Näsijärvellä hinaajana sekä matkustaja-aluksena. Rautateiden yleistyessä laivaliikenne hiljeni ja siipirataslaiva jäi vaille käyttöä. Koska Keurusselälle tarvittiin uusi laiva rikkoutuneen Keuru-laivan tilalle, osti G.A. Serlachius vuonna 1891 laivan Tampereelta Keurusselälle. Täällä laiva kuljetti matkustajia Kolhon rautatieaseman ja Keuruun välisellä reitillä sekä hinasi tukkilauttoja Keuruulta Mäntän tehtaille. Vuonna 1926 se alkoi olla jo niin huonokuntoinen, että se romutettiin Mäntässä. Ainoastaan ruori jäi jäljelle ja se on esillä Gösta Serlachiuksen taidemuseossa Mäntässä.

Nimensä laiva sai siitä, että nuori Elias Lönnrot oli alkuperäisen Ellun omistajan, teollisuusneuvos Adolf Törngrenin omistamassa Laukon kartanossa kotiopettajana. Kun Lönnrotista tuli kuuluisa, tahtoi Törngren kunnioittaa tunnetun opettajansa elämäntyötä ja antoi hienoimmalle laivalleen hänen nimensä. Tiettävästi Lönnrot itse matkusti vain kerran laivalla Laukon kartanosta Tampereelle.

Nykyinen laiva on tehty muistikuvien ja valokuvien perusteella edeltäjänsä näköisalukseksi. Se rakennettiin Valmetin Laivateollisuus Oy.n telakalla Turussa vuonna 1985. Laivan omistaa Keuruun Matkailu Oy ja se on vuokrattu yrittäjälle. Laiva on 31 metriä pitkä ja leveimmillään siipirattaiden kohdalla 9 metriä, muuten 5 metriä. Sinne mahtuu kerralla 150 henkeä. Alus kulkee eteenpäin siipirattaiden avulla eikä siinä ole potkuria. Lähes 300 hevosvoiman dieselkone antaa sille noin 10 solmun nopeuden. Sen erikoisuutena on sen matala syväys, se tarvitsee vettä kölin alle vain 1,2 metriä. Eliaksessa on A-oikeuksin varustettu ravintola 100 hengelle.

Siipirataslaiva Elias Lönnrot, lempinimeltään Ellu, aloitti liikennöinnin 18.6.1986 Keuruulla. Ensimmäisenä kautena sillä kävi ennätysmäiset 21 000 matkustajaa. Ellu risteilee kesäkautena Hotelli Keurusselkään ja käy sunnuntaisin 30 km:n päässä Mäntässä. Muita pysähdyspaikkoja ovat Nyyssänniemen leirintäalue ja tarvittaessa Keski-Suomen rykmentti. Muina aikoina se toimii tilauksesta.

Kirjoittaja Minna Lehtiö, Keuruun matkailu
.


 edellinen | seuraava | huviksi ja hyödyksi