<< PÄÄSIVU       Jyväskylän seminaari:    Jyväskylän seminaari perustetaan  <<   4/5     >>  Seminaari antaa mahdollisuuden opiskella tasa-arvoisesti
Seminaari loistaa kuin Akropolis Ateenassa

Jyväskylän seminaari. Keski-Suomen museo

Ensimmäiset viisitoista toimintavuottaan seminaari oli sijoitettuna vuokratiloihin kaupungin keskustaan. Vuodesta 1879 alkaen ryhdyttiin kaupungin länsilaidalle rakentamaan seminaaria varten jyhkeitä kivisiä rakennuksia. Rakentaminen herätti kaupunkilaisissa suunnatonta huomiota. Noin 2000 asukkaan puutalokaupungissa suuret linnamaiset tiilirakennukset aiheuttivat lukuisia keskusteluja puolesta ja vastaan. Jotta valtio pystyi rakentamaan kalliit rakennukset, tarvittiin verotuloja. Seminaarin uudisrakennusten rakentamista varten säädettiin valtiopäivien päätöksellä erillinen merenkulkuvero.


Vuonna 1883, seminaarin toiminnan 20-vuotisjuhlavuonna uudet rakennukset vihittiin käyttöön. Pieni Jyväskylä oli saanut komean maamerkin, joka kohosi uljaana erityisesti laivalla Jyväskylään tulijoiden silmissä. Näkymästä alettiinkin sanoa, että seminaari loistaa kuin Akropolis Ateenassa.


Jyväskylän seminaari suomalaisten naisten kouluttajana

Seminaarin naisasuntola. Jyväskylän yliopiston museoJyväskylän seminaari oli ensimmäinen oppilaitos Suomessa, joka mahdollisti naisten opiskelun ja valmistumisen itsenäiseen ammattiin. Erityisesti sinne hakeutuivat säätyläisten ja virkamiesten tyttäret. Useille seminaarista muodostui myös väylä jatko-opintoihin. Seminaarissa naisilla oli ensimmäisen kerran mahdollisuus opiskella ja jatkaa sen jälkeen opintojaan kotimaassa tai ulkomailla. Kun yliopiston ovet vähitellen 1800- ja 1900 –lukujen vaihteessa avautuivat naisille, monet seminaarista valmistuneet naisopettajat jatkoivat opintojaan yliopistossa.

Jyväskylän seminaarin naisopiskelijoiden joukoista on lähtenyt useita vaikuttajia, jotka valmistumisensa jälkeen ovat olleet perustamassa mm. tyttökouluja ja naisjärjestöjä sekä toimineet kulttuurin eri alueilla. Heihin kuuluvat mm. kirjailijat Minna Canth ja Anni Swan, runoilijat Immi Hellen ja Helmi Auvinen, ensimmäinen suomenkielinen naisrunoilija Isa Asp, oopperalaulajat Lydia Lagus ja Lea Piltti, Martta-järjestön perustaja Lucina Hagman, suomen ensimmäinen naismaisteri Emma Irene Åström.


Kuvat ylhäältä alas:

Jyväskylän seminaari Jyväsjärven suunnasta. Keski-Suomen museo

Seminaarin naisasuntola. Jyväskylän yliopiston museo