esihistoriakeskiaika1500-luvulta 1700-luvulle1800-luvun alkuupuoli1800-luvun loppupuoli1900-1920-luvut1930-1940 -luvut1950- 1960 -luvut1970- 1980-luvut1990-luku ja siitä eteenpäinalkusivulle
block
block
Metsästys ja keräily

Eräkauden aikana suomalaiset elivät metsän riistalla ja kalalla, mutta väkiluvun kasvaessa tällainen elämänmuoto kävi mahdottomaksi. Ihmisiä alkoi olla liikaa pinta-alaan nähden, ja luonto ei pystynyt tuottamaan perinteistä ravintoa riittävästi. Tähän tuli ratkaisuksi maatalous, jonka turvin perinteistä eräkauden ravintoa alettiin ensin täydentää, ja aikaa myöten täydennys muuttui ravinnon pääsisällöksi.

kalat kuivumassa
block
Kauppaan siirtyminen

roomalainen rahaJo kivikaudella Keski-Suomessa eläneet ihmiset kävivät jonkinasteista kauppaa, mistä todistuksena ovat esimerkiksi Äänisen vihreästä liuskeesta valmistetut kiviesineet ja meripihkalöydökset. Kaupankäynti oli kuitenkin pientä, eikä maatalouden alkaminenkaan muuttanut tilannetta merkittävästi. Pronssi- ja rautakaudella metalleista tuli kuitenkin uusi hyödyke, jonka saamiseksi asukkaiden oli käytävä kauppaa teknisesti edistyneempien ihmisten kanssa. Suomalaiset hankkivat kalliita pronssiesineitä vaihtamalla niitä turkiksiin.

tekijänoikeudet pääsivulle TÄYDELLINEN OMAVARAISUUS PYYNTIKULTTUUREISSA : esihistoria, pronssikausi, rautakausi