esihistoriakeskiaika1500-luvulta 1700-luvulle1800-luvun alkupuoli1800-luvun loppupuoli1900-1920-luvut1930-1940 -luvut1950- 1960 -luvut1970- 1980-luvut1990-luku ja siitä eteenpäinalkusivulle
block
block
luomutuote
Lama ja luomu
1990-luvun alkupuolella rahat olivat vähissä ja sitä myötä kulutus väheni. Kirpputorien, kierrätyksen ja uusiokäytön suosio kasvoi. Samoihin aikoihin myös kiinnostus puhtaaseen ja luonnonmukaisesti viljeltyyn ruokaan alkoi kasvaa. 1990-luvun loppupuolella eettinen shoppailu tehtiin helpommaksi kuluttajille, kun kauppaketjut alkoivat ottaa valikoimiinsa Reilun kaupan tuotteita.

ruokatottumukset kansainvälistyvät edelleen
Ruokatottumukset kansainvälistyvät edelleen
Kun vielä 1980-luvulla tavallisten kauppojen hedelmätistin eksotiikkaa edustivat kiivi ja tähtihedelmä, seuraavalla vuosikymmenellä karambolat ja uglit levisivät jo pienempiinkin kauppoihin. Kauppojen valikoimien laajetessa kansainvälisten ruokalajien kokeileminen kotiköökissä helpottuu.

block
Ostokset kortilla
1980-luvulla erilaisten luottokorttien ja maksukorttien käyttö alkoi lisääntyä. 1990-luvulla monella kaupparyhmällä oli jo oma jäsenetukortti, jota vilauttamalla sai erilaisia etuuksia. Joihinkin kauppoihin on mahdollista avata oma tili, jota kautta voi hoitaa myös laskut. Käteistä ei tarvitse välttämättä kuljetella mukanaan, vaikka ei varsinaista luotto- tai pankkikorttia olisikaan.

Kauppa sähköistyy
Internet tuli vauhdilla 1990-luvulla ja sen mukana tuli myös uusi kauppamuoto: sähköinen kauppa. Elintarvikkeita ei vielä vuosituhannen vaihteessa internetistä paljon osteltu, mutta esimerkiksi kirjoja kyllä. Nettikauppayrittäjiä tulee koko ajan lisää. Lähes jokaisella suurella kauppayhtymällä on jonkinasteinen kauppapaikka netissä ja kauppapalveluita löytyy myös pankkien internetsivujen yhteydestä. Luottokorttien yleistyminen ja yhteisen valuutan tuleminen on helpottanut ulkomaisissa verkkokaupoissa asioimista.
tekijänoikeudet pääsivulle 1990-LUVULTA UUDELLE VUOSITUHANNELLE   Kauppatavara muuttuu luomuksi ja biteiksi