esihistoriakeskiaika1500-luvulta 1700-luvulle1800-luvun alkupuoli1800-luvun loppupuoli1900-1920-luvut1930-1940 -luvut1950- 1960 -luvut1970- 1980-luvut1990-luku ja siitä eteenpäinalkusivulle
block
block
Osuuskaupat syntyvät

Kaupankäynti lisääntyi ja kauppaliikkeitä perustettiin paljon. Syntyi myös menestystarinoita, jotka herättivät kateutta ja epäluuloisuutta kuluttajien keskuudessa. Kuluttajissa heräsi halu perustaa oma yhteinen kauppa. Osuustoimintaliike syntyi, kun sivistystaso maaseudulla kohosi ja yhdistystoiminta virisi. Liike levisi nopeasti osuustoimintalain säätämisen jälkeen vuonna 1901.

Osuuskauppa perustettiin pian lähes jokaiseen Keski-Suomen kuntaan ja suurempiin kuntiin niitä syntyi useitakin. Osuuskauppa saikin etenkin maaseudulla voimakkaan otteen kauppatoiminnasta ja Keski-Suomen maaseudun haja-asutusalueelle muodostui tiivis osuuskauppaverkosto.

Osuuskauppojen keskittyminen alkoi 1920-luvulla, jolloin myös maakunnallisten suurosuuskauppojenkin perusta syntyi. Keski-Suomessa SOK:n osuuskauppa alkoi kerääntyä jyväskyläläisen Keskimaan ympärille ja OTK:n osuuskaupparyhmää veti niinikään jyväskyläläinen Mäki-Matti.

[» lisää osuuskaupoista]

torielämää

block
Ruokakulttuuri uudistuu
Vuosisatojen ajan muuttumattomana pysynyt ruokakulttuuri alkoi uusistua vuosisadan vaihteessa. Voi, juusto ja kananmunat vakiintuivat osaksi ruokavaliota.

[» mitä lautasella?]Muoti
Muotia seurattiin myös Keski-Suomessa. Valmisvaatteita alettiin mainostaa lehdissä , mutta monet valmistivat omat vaatteensa itse tehtaan kankaista. Varakkaimmat tilasivat muodikkaat vaatteensa Keski-Euroopasta.Uutuuksia...
1920-luvulla elämää helpottamaan tulivat mm. kahvinkeitin, vohvelirauta, leivänpaahdin, sähköhella... Monet näistä kuitenkin yleistyivät vasta muutamia vuosikymmeniä myöhemmin.

tekijänoikeudet pääsivulle 1900-LUVUN ALUN VUOSIKYMMENET   Osuuskauppa tulee