-
-Keskisuomalaiset kansallispuvut< PÄÄSIVULLE  
-
-
-
Taustaa keskisuomalaisille kansallispuvuille


Keskisuomalaisessa kansanvaatetuksessa on nähtävissä sekä läntisiä että itäisiä piirteitä. Taustalla on asutushistoria. Alueen eteläosassa on voimakas hämäläisvaikutus, kun taas itä- ja pohjoisosissa on nähtävillä Savosta muuttaneiden kaskiviljelijöiden vaikutus.

Pukeutumiseen saatiin vaikutteita suolanhaku- ja markkinamatkoilla, joita tehtiin muihin maakuntiin. Eri pitäjien sijainnin ja kulloistenkin suhdanteiden mukaan matkat suuntautuivat Turkuun, Hämeenlinnaan, Helsinkiin ja Porvooseen, ja alueen länsi- ja pohjoisosista Etelä- ja Keski-Pohjanmaan rannikkokaupunkeihin.

Keskisuomalaisten juhlavaatteiden väritys oli yleensä hillitympää kuin Hämeessä, jossa kirkkaat värit ovat olleet hallitsevampia. Kuitenkin Keski-Suomen alueen vaatetus on ollut värikkäämpää kuin itäisessä naapurissa Pohjois-Savossa, jonka vaatetukselle on ollut tyypillistä tummasävyiset kapearaitaiset kankaat. Savolaispiirteitä ovat myös pohjoisessa Keski-Suomessa käytetyt naisten lipokasjalkineet ja vyötäröllä kannetut avainkoukut avaimineen.

Eteläpohjalainen vaikutus näkyy esimerkiksi taskukoukuissa ja flammu- eli täplävärjätyissä raitahameissa. Keski-Suomesta tallennetut päähineet, tykki- eli koppamyssyt, ovat isoa pohjoissuomalaista tyyppiä, tosin myös etelähämäläiset pienet suorareunaiset myssyt tulivat alueella tunnetuiksi. Myssyjen kirjonnat olivat tavallisesti yksivärisiä samoin kuin Pohjois-Savossa ja Pohjanmaalla vastakohtana Hämeen värikkäästi kirjailluille päähineille.

Keskisuomalaisissa kansallispuvuissa ovat nähtävillä nuo kansanpuvuille tyypilliset eri alueilta tulleet piirteet. Voimakkaimmin läntiset hämäläisvaikutteet ovat nähtävissä Jämsän, Karstulan Keuruun, Keski-Suomen, Kuhmoisten, Laukaan, Vanhan Korpilahden kansallispuvuissa. Itäisiä savolaispiirteitä on itäisen ja pohjoisen Keski-Suomen pitäjien Hankasalmen, Pihtiputaan, Saarijärven ja Viitasaaren kansallispuvuissa sekä Sysmään aikanaan kuuluneen Luhangan kansallispuvussa.

-
-
-Keskisuomalaiset kansallispuvut< PÄÄSIVULLE