-
-Keskisuomalaiset kansallispuvut< pääsivulle  
- KESKI-SUOMI   HANKASALMI   JÄMSÄ   KARSTULA   KEURUU   KUHMOINEN   LAUKAA   PIHTIPUDAS   SAARIJÄRVI   SYSMÄ JA LUHANKA   UURAINEN   VANHA KORPILAHTI   VIITASAARI  
-
-
-
Keski-Suomen kansallispuku


Keski-Suomen kansallispuku on koottu vuonna 1921. Puku valmistui Jyväskylässä vietettyyn Suomen Nuorisoseurojen 40-vuotisjuhlaan. Aluksi pukua kutsuttiin Jyväskylän kansallispuvuksi, mutta myöhemmin se nimettiin Keski-Suomen kansallispuvuksi.

Puvun perinnepohjaisuus on tarkistettu kahteen otteeseen, vuosina 1982 ja 2001. Ensimmäisessä tarkistuksessa pukuun lisättiin huivi ja esiliina. Kaavoitus, kankaiden materiaalit ja toteutustapa muutettiin kansanomaisiksi. Vuonna 2001 puku tarkistettiin uudelleen, jolloin pukuun liitettiin valkean pellavaesiliinan lisäksi silkkinen ja painokankainen esiliina sekä otettiin käyttöön museoesikuvan mukainen alueelle tyypillinen tykkimyssyn malli. Samalla tarkistettiin uudelleen puvun eri osien kaavoitus ja valmistusohjeet. Hankkeen takana oli Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusyhdistys.

Keski-Suomen naisen kansallispuku edustaa 1700- ja 1800-lukujen vaihteen kansannaisen pukeutumistapaa leveäraitaisine hamekankaineen ja kukkakuvioisine kalminkkiliiveineen.

-
Keski-Suomen kansallispuku

Kuva: Suomen käsityön museo