Alvar Aalto Keski-Suomessa
< < PROJEKTIT KESKI-SUOMESSA       < pääsivulle  
blockALVAR AALTO JA KESKI-SUOMI:   LAPSUUS JA NUORUUS JYVÄSKYLÄSSÄ   TOIMISTO, RAKKAUS JA PERHE   KESÄKUUKAUDET KESKI-SUOMESSA   JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO JA KESKUSTA-ALUE  
block block

Säynätsalon kunnantalon rakennustyömaa toi Aallon takaisin Keski-Suomeen. Työmaata valvomaan saapuneen nuoren naisarkkitehdin (Elsa-Kaisa Mäkiniemi)) ja leskeksi jääneen Aallon välille kehittyi avioliittoon johtanut suhde. Kesäpäivät tuottivat myös toisenlaista tulosta: Aalto löysi Muuratsalosta kallioisen tontin, jonne rakennettiin pariskunnan kesäasunto vuosina 1952-54. Aallot viettivät siitä alkaen lähes kaikki heinäkuut Muuratsalossa.

"Siellä maalla me oltiin aikalailla rauhassa, kun ei ollut puhelinta eikä vielä tietäkään. Se oli semmoinen keskittymisen paikka. Ne öljyvärit vaatii pitkäjännitteisyyttä. Hänellä on ollut näitä periodeja. Sota-aikana 40-luvulla hän maalasi paljon. Alvar ei osannut olla tekemättä mitään. Kun tultiin Muuratsaloon, hän oli kaksi päivää, ettei juuri sängystä ylös saanut. Mutta sitten hän alkoi skitseerata tai maalata," muisteli Elissa.

Alvar ja Nemo Muuratsalossa.
Muuratsaloon ei tuolloin päässyt siltoja pitkin ja niinpä Aalto päätti suunnitella itse veneen. Tuota sangen kuuluisaa venettä "Nemo propheta in patriaa" varten on tehty valtava määrä piirustuksia ja tutkittu venekirjoja.

Säynätsalolainen Erkki Peuranen on kertonut, että: "Tää Kosola, joka sen teki, oli vähän huolissaan veneentekijänmaineestaan, koska häntä ei ollut koskaan aikaisemmin pakotettu tekemään venettä, joka ei kulje kunnolla. Hän kertoi, että sanoi Alvarille, että ei tästä mitään tule, mutta Alvar piti päänsä." Vene oli kuitenkin käytössä niin kauan kuin Aallot sitä tarvitsivat. Nyttemmin vene on nähtävissä kesäasunnon rantaan rakennetussa venevajassa.block
Maalaus
Maalaus. Alvar Aalto Säätiön arkistot.

Vasemmalla:
Alvar Aalto ja 'Nemo propheta in patria'. Pellervo Oksala / Alvar Aalto Säätiön arkistot.