Alvar Aalto Keski-Suomessa
< < PROJEKTIT KESKI-SUOMESSA       < pääsivulle  
blockALVAR AALTO JA KESKI-SUOMI:   LAPSUUS JA NUORUUS JYVÄSKYLÄSSÄ   TOIMISTO, RAKKAUS JA PERHE   KESÄKUUKAUDET KESKI-SUOMESSA   JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO JA KESKUSTA-ALUE  
block block

Aalto yritti käynnistää ammattiuraansa Helsingissä, mutta oivalsi sangen nopeasti, että tuttu kaupunki voisi tarjota paremmat mahdollisuudet työn saantiin. Ensimmäisen toimiston naapurissa Vapaudenkatu 53:ssa sijaitsi Sisä-Suomi -lehden toimitus ja Aallosta tuli tuota pikaa lehden innokas yhteistyökumppani.

Kirkot kauniiksi Oheinen mainos julkaistiin 21.12.1923 ja vastavuoroisesti lehdestä löytyy seuraavanlainen kuvaus Aallon tuolloisesta toimistosta: "Arkkitehdin toimistossa oli pari sänkyä (hänellä nimittäin oli apulainen eli ns. orja), pöytä ja parin tuolin lisäksi niin ikään pari pakkilaatikkoa. Aina ei ollut edes tarpeeksi työmateriaalia. Muistanpa kerrankin aamulla piipahtaneeni hänen "ateljeehensa" hänen juuri valmistellessaan erään kalansiittolaitoksen kipsimallia. Apulainen käveli "pelkässä messingissä" herrojen makuuhuoneessa ja kiljui kuin jalopeura. Hänen ollessaan peseytymässä oli hänen yöpaitansa kadonnut salaperäisellä tavalla. Arkkitehti läträä totisena mallin kimpussa eikä puhu mitään. Lopulta kävi apulaisen esittämä melodraama kuitenkin niin järkyttäväksi, että arkkitehtikin pehmeni ja tunnusti paiskanneeksi yöpaidan kalansiittolaitoksen pohjalaatan täytteeksi, kun kipsiä ei ollut riittävästi."

Aallon tuleva vaimo Aino Marsio työskenteli kaupungin toisessa arkkitehtitoimistossa, mutta siirtyi Aallon toimistoon talvella 1924, jolloin toimistokin siirtyi Kauppakadun varrelle. Tuolloin toimistolle alkoi kertyä jo muitakin kuin korjaustöitä ja lisätyöntekijäksi kutsuttiin arkkitehti Ragnar Ypyä, joka "myöntää tunteneensa masennusta" tullessaan ensimmäistä kertaa Jyväskylään ja pyrkiessään rautatieasemalta kohti keskustaa. Pieni pölypilvi pöllähti ilmaan jokaisella askelella, jonka hän autiolla sorapeitteisillä kaduilla otti ja vastaan tuli enemmän kävelyllä olevia kissoja kuin ihmisiä. Talot eivät yleensä olleet tontin laidassa, vaan jossain kaukana, loputtomien lankkuaitojen takana, mutta kun hän tuli Kauppakatu 19:n kohdalle, hän näki portissa lukevan "ARKKITEHTUURI- JA MONUMENTAALITAITEEN TOIMISTO."

Aino ja lapsi Ypyä jäi valvomaan Työväentalon rakentamista Ainon ja Alvarin avioiduttua ja lennettyä häämatkalle Italiaan. Aalto kuvailee matkantekoa kirjeessään seuraavasti: "Kohta Puolan raja. Raunioita ja jälleenkasvaneita juoksuhautoja. Yksi herraskartano metsästyspuistoineen jne. Lentokonematka auringonpaisteessa - ensimmäinen helleeninen päivä elämässäni... Häärää rahaa byråålle ja käytä visusti sitä. Jos tarvitsen rahaa Weneziassa eikä sitä sattuisi olemaan, niin ota Työväentalon Wuoriolta."

Palattuaan Italiasta Aallot vuokrasivat Seminaarinkatu 18:ssa sijaitsevan Viwi Lönnin suunnitteleman jugend-talon. Pariskunnan ensimmäinen lapsi Johanna Flora Maria Annunziata syntyi seuraavana kesänä. Aalto suunnitteli, kirjoitti ja kilpaili ahkerasti. Ennen Turkuun muuttoa vuonna 1927 kaupunkiin oli noussut paitsi puisia korjattuja rakennuksia ja uudisrakennuksia, myös joukko uudenaikaisia kivitaloja, viimeisimpänä ns. Suoja-talo Kirkkopuiston kupeeseen ravintoloineen, halleineen ja elokuvateattereineen.block
Työväentalo
Työväentalon rakennustyömaa. Alvar Aalto Säätiön arkistot.

seminaarinkatu 18
Seminaarinkatu. Keski-Suomen museon kuva-arkisto.

Vasemmalla:

Ilmoitus lehdessä. Katso suurempana klikkaamalla kuvaa.

Aino ja lapsi. Keski-Suomen museon kuva-arkisto.