Alvar Aalto Keski-Suomessa
< < PROJEKTIT KESKI-SUOMESSA       < pääsivulle  
blockALVAR AALTO JA KESKI-SUOMI:   LAPSUUS JA NUORUUS JYVÄSKYLÄSSÄ   TOIMISTO, RAKKAUS JA PERHE   KESÄKUUKAUDET KESKI-SUOMESSA   JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO JA KESKUSTA-ALUE  
block block

"Olen käynyt koulua eräässä maamme pikkukaupungissa ja siellä päässyt myös ensimmäiselle luokalle elämän koulussa. Edelleenkin olen sitä mieltä, että pikkukaupunki on ihanin kaikista maapallon sekalaisista asuinyhdyskunnista, ainoa paikka missä elämä pystyy tarjoamaan edes vähän enemmän väriä ja vilinää katselunhaluiselle nuorukaiselle."

Aaltojen perheen muodosti maanmittari-isän lisäksi äiti, postineiti Selma os. Hackstedt, vanhin poika Hugo Alvar Henrik, pikkuveljet Väinö ja Einar sekä sisar Selma. Äiti kuoli lasten ollessa pieniä, vanhin poika Alvar oli tuolloin 8 -vuotias. Aallon isä nai vuotta myöhemmin vaimonsa nuoremman sisaren Flora Marian, josta tuli perherakkaalle Aallolle rakas Mammu. Aallon isoisä Hugo Hamilkar Hackstedt muutti eläkkeelle jäätyään Tourujoen varteen Iso-Harjulan taloon vuonna 1906 ja entisenä metsänhoitajana lienee opettanut lapsenlapsilleen luonnon kunnioittamista.

JalkanenAalto kävi Granathin sisarten valmistavan yhteiskoulun, josta hän siirtyi lyseoon vuonna 1908. Aalto toimi vilkkaasti ensimmäisinä vuosina koulunsa raittiusseurassa ja osallistui sen lehden "Tuikkeen" toimittamiseen. Yläluokille tultaessa toiminta jatkui toverikunnassa. Toverikunta julkaisi kahta lehteä, "Orasta" ja "Halilullaa", joista jälkimmäisen toimituskuntaan Aalto kuului. Hänen piirroksiaan mm. rehtori Jalkasesta on säilynyt, samoin mainintoja Aallosta jutunkertojana löytyy sieltä täältä, esim. marraskuussa 1910 Raittiusseura sai kuulla Alvarin sadun siitä kuinka hän oli tehnyt ilmalaivan ja lähtenyt sillä lentoon.

Voimistelunopettaja Stooren johdolla harjoitettiin erilaisia "kuvaelmia" - esimerkiksi konventtien illanvietoissa saatettiin pitää voimistelunäytös - joka pöytäkirjoista päätellen huipentui pyramidisommitelmaan.

Aallon perhetaustaan kuului voimakkaana suomalaisuusaate ja liberalismi. Aallon isä oli Keski-Suomi lehden johtokunnassa ja varmasti siitä syystä piirtäjäpoika Alvar sai tehtäväkseen lehden uutispalstaotsikoiden vinjetit. Vinjetit ovat graafisesti oivaltavia, mihin seikkaan lienee vaikuttanut myös se, että poika otti tunteja paikalliselta taiteilijalta Joonas Heiskalta.

block
Perhekuva
Perhekuva. Alvar Aalto perikunta.

Vinjettejä.
Vinjetit. Alvar Aalto -arkisto.